Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016

Μέλι δάσους με καστανιά και άγρια βότανα.

Το μέλι εκτός από μια εξαιρετικά γευστικά τροφή είναι και φάρμακο από την αρχαιότητα για πολλές παθήσεις λόγω των ιδιοτήτων που έχει. H αξία του είχε εκτιμηθεί ιδιαίτερα στην Αίγυπτο πριν από 3.500 χρόνια, όπου στους αιγυπτιακούς παπύρους που βρέθηκαν, αναφέρεται το μέλι ως θεραπευτικό μέσο.
Μέλισσα σε βελανίδι.

Σε έρευνα του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την αντιοξειδωτική δράση του μελιού ενάντια στις ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν αρκετά προβλήματα υγείας βρέθηκε ότι το σκουρόχρωμο μέλι βελανιδιάς έχει την ισχυρότερη αντιβακτηριδιακή δράση η οποία οφείλεται στο υπεροξείδιο του υδρογόνου που δημιουργείται από τη διάσπαση γλυκόζης που περιέχει.


Μελίτωμα σε βελανίδι.


Είναι σκουρόχρωμο μέλι με ιδιαίτερο άρωμα και γεύση, περιέχει σε μεγάλες ποσότητες κάλλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο και ένζυμα που ενισχύουν το μεταβολισμό και τις λειτουργίες των ζωτικών οργάνων.


Μέλισσα σε άνθος Καστανιάς.

Το μέλι καστανιάς που είναι ίσως το πιο πλούσιο μέλι σε ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βάριο καθώς και σε τανίνες έχει μια πολύ δυνατή γεύση και μεγάλη θρεπτική αξία λόγω της έντονης παρουσίας της γύρης του δέντρου της καστανιάς. Βοηθά την κυκλοφορία του αίματος και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στο ουροποιητικό και πεπτικό σύστημα παρέχοντας αντιμικροβιακή δράση στο έντερο. Γενικά είναι ένα πολύ καλό «τονωτικό», ενισχύει την πνευματική διαύγεια και συνιστάται σε όσους αθλούνται, στους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν προβλήματα με τον προστάτη. 

Μέλι και γύρη από Καστανιά.


Η βιοποικιλότητα των περιοχών που επισκεπτόμαστε με τα μελίσσια μας είναι πλούσια, με μοναδικά δέντρα, θάμνους και άνθη. Το ανθόμελο  από άγρια βότανα έχει πλούσιο άρωμα με πολλές ιδιότητες. Δίνει ενέργεια και αντοχή, βοηθά στην καλή λειτουργία της πέψης και στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών.

Μέλισσα σε Μέντα.

Μέλισσα σε Φλαμούρι.

 
Μέλισσα σε Αγριοβατομουριά.

 
Μέλισσα σε Ρίγανη.

Μέλισσα σε Αγιόκλημα.


Συνοψίζοντας, ο συνδυασμός αυτών των δύο βασικών ποικιλιών μελιού μαζί με τα άγρια βότανα της περιοχής έχουν σαν αποτέλεσμα το μέλι μας να έχει μοναδική γεύση και άρωμα, ένα προϊόν της φύσης ανεκτίμητης αξίας που μπορεί να γίνει κι ένα ωραίο δώρο προς εκείνους που αγαπάμε, για να έχουν πολλές γλυκές στιγμές.

Μέλι Δάσους.

Σφραγισμένο μέλι Δάσους.